Τζουμέρκα

Τα Τζουμέρκα ή αλλιώς Αθαμανικά όρη προσελκύουν τους επισκέπτες με την παρθένα φυσική ομορφιά και τη γοητεία τους. Με τις ψηλές κορυφές, τα κατάφυτα δάση και τα γοητευτικά χωριά, προσφέρουν ένα ήρεμο καταφύγιο για όποιον θέλει να ζήσει την πραγματική ζωή στο βουνό.

Οι λάτρεις της πεζοπορίας είναι ευπρόσδεκτοι να εξερευνήσουν τα ποικίλα τοπία χάρη στο καλά διατηρημένο δίκτυο μονοπατιών τους. Με κάθε βήμα που θα κάνετε, θα απολαύσετε την απαράμιλλη θέα των γύρω βουνών και φαραγγιών, καθώς και απότομες πλαγιές και καταπράσινες κοιλάδες. Σε όλη την έκτασή τους υπάρχουν γραφικά χωριά, το καθένα με τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα και αρχιτεκτονική κληρονομιά.

Οι επισκέπτες μπορούν να βυθιστούν στον τοπικό τρόπο ζωής αντικρίζοντας τις πετρόχτιστες εξοχικές κατοικίες, τα πλακόστρωτα δρομάκια και τις ταβέρνες. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η καλοδιατηρημένη αρχιτεκτονική και πολιτιστική αξία χωριών όπως το Συρράκο και οι Καλαρρύτες.

Τζουμέρκα

Τζουμέρκα

Δές Οδηγίες

Τι να κάνεις

01

Πεζοπορία

Ανακαλύψτε τα Τζουμέρκα ακολουθώντας τα καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια. Περπατήστε σε απομονωμένους οικισμούς, καταρράκτες και πανοραμικά σημεία για να απολαύσετε την ποικίλη τοπογραφία και τη μαγευτική θέα.

Το μονοπάτι των καταρρακτών Κουιάσα, το μονοπάτι από το Συρράκο προς τους Καλαρρύτες και το μονοπάτι του Καταρράκτη είναι μερικά από τα μονοπάτια που μπορείτε να δοκιμάσετε.

02

Επισκεφθείτε το Συρράκο, τους Καλαρρύτες και πολλά ακόμη Τζουμερκοχώρια

Ανακαλύψτε τα ιστορικά χωριά Καλαρρύτες και Συρράκο, που φημίζονται για τα λιθόστρωτα δρομάκια, την πέτρινη αρχιτεκτονική και την πλούσια πολιτιστική τους ιστορία. Απολαύστε τη ζεστασιά των ντόπιων και βυθιστείτε πλήρως στον τρόπο ζωής τους. Μπορείτε να παρατείνετε τη διαμονή σας για να συμπεριλάβετε και άλλα χωριά, όπως τα Πράμαντα, το Βουργαρέλι, ο Καταρράκτης και οι Μελισσουργοί.

03

Ράφτινγκ & Κανό Καγιάκ

Ζήστε τη μοναδική ενέργεια των θαλάσσιων σπορ στον ποταμό Άραχθο. Υπάρχουν αθλήματα όπως το κανό και το ράφτινγκ που σας επιτρέπουν να απολαύσετε το όμορφο περιβάλλον και τα πεντακάθαρα ποτάμια.

04

Μοναδικές Φωτογραφίες

Αποτυπώστε το μαγευτικό τοπίο των Τζουμέρκων, τα χωριουδάκια και τα μοναδικά πολιτιστικά στοιχεία. Για όσους είναι λάτρεις της φωτογραφίας η περιοχή προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες. Στους Καταρράκτες του ομώνυμου χωριού Καταρράκτη, στους καταρράκτες Σούδας στα Θεοδώριανα και στο Πέτρινο Γεφύρι της Πλάκας, μπορείτε να τραβήξετε φωτογραφίες που κόβουν την ανάσα.

05

Εξερεύνηση των Μοναστηριών & Εκκλησιών

Εξερευνήστε τις διάφορες εκκλησίες και μοναστήρια που βρίσκονται στην περιοχή. Οι απομακρυσμένες μοναστικές τοποθεσίες προσφέρουν ένα ήρεμο καταφύγιο και μια εικόνα του πνευματικού παρελθόντος των Τζουμέρκων. Η Μονή Κηπίνας είναι η πιο γνωστή. Το γεγονός ότι αυτό το μοναστήρι στεγάζεται μέσα σε μια φυσική σπηλιά δίνει στην ιερή τοποθεσία μια ιδιαίτερη, υποβλητική αίσθηση. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Καλαρρύτες της περιοχής Τζουμέρκων. Με το επισφαλές υψόμετρο του πάνω σε ένα βράχο, το μοναστήρι προσφέρει εκπληκτική θέα στη γύρω περιοχή. Διάσημα ακόμη μοναστήρια που μπορείτε να επισκεφθείτε είναι αυτό της Ιεράς Μονής Τσούκας κοντά στο χωριό Ελληνικό και η Ιερά Μονή Βύλιζας έξω από το χωριό Ματσούκι.

Ιδέες

Εξερεύνησε επίσης...

preveza

Πρέβεζα

Ζαγοροχώρια

Ηγουμενίτσα

Τζουμέρκα

Ιωάννινα