Θρησκευτικός Τουρισμός

Ένα πραγματικό καταφύγιο για τους πιστούς με μακρά πνευματική ιστορία όλη η Ήπειρος.

Οι θρησκευτικοί χώροι της Ηπείρου παρέχουν την ευκαιρία για εξερεύνηση της ορθόδοξης χριστιανικής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Από βυζαντινές εκκλησίες με υπέροχες τοιχογραφίες έως παλιά μοναστήρια σκαρφαλωμένα στην κορυφή απόκρημνων βράχων.

Οι εκκλησίες και τα μοναστήρια είναι μέρη που ακόμα και όταν τα φτάσεις σε στέλνουν κάπου αλλού, γαλήνια. Και αυτό ακριβώς επιδιώκει ο ο επισκέπτης στα ιερά προσκυνητάρια, εκκλησίες όπου υπάρχουν θαυματουργές εικόνες και ιερά λείψανα, μέρη που συγκεντρώνουν θρησκευτικές μνήμες.

Και υπάρχουν πολλά τέτοια μέρη στην Ήπειρο. Μοναστήρια και εκκλησίες-μνημεία, αλλά και κτίρια θρησκευτικής αξίας, το σπίτι-μουσείο του Αγίου Παϊσίου στην Κόνιτσα, το σπίτι του Αγίου Γεωργίου στα Ιωάννινα κ.λπ.

01

Ιωάννινα

Το μοναστήρι της Τσούκας, που είναι σκαρφαλωμένο σε ένα λόφο στο Ελληνικό, προσφέρει μια βαθιά θρησκευτική εμπειρία με την απέραντη θέα στο φαράγγι του Αράχθου. Λίγο πιο πέρα, στους Καλαρρύτες, σκαρφαλωμένο σε μια βραχώδη περιοχή με θέα τον Καλαρριώτικο ποταμό, βρίσκεται η πολύ ιδιαίτερη Μονή Κηπίνας, μια αναπαράσταση της πνευματικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Δίπλα στον Μετσοβίτικο ποταμό στο δρόμο προς το Μέτσοβο βρίσκεται η Μονή του Αγ. Νικολάου, η οποία έχει γνωρίσει πολλαπλούς κύκλους αναστήλωσης και καταστροφής σε όλη την ιστορία της.

Στο κέντρο της Κόνιτσας θα βρείτε το σπίτι στο οποίο μεγάλωσε ο Αγιος Παΐσιος, ένα μέρος όπου η γαλήνη σε κατακλύζει από την είσοδο κιόλας.

Λίγοι μόνο από τους ναούς που σας περιμένουν στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων περιλαμβάνουν κτίρια όπως, ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Αθανασίου και το παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου, που είναι ο προστάτης της πόλης και δένει τέλεια με τη βόλτα σας στην παλιά πόλη.

Υπάρχουν πολλά μοναστήρια στο ήσυχο νησί των Ιωαννίνων που αξίζει να δείτε, συμπεριλαμβανομένου του καταπληκτικού μοναστηριού του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπηνών. Αυτό το μοναστήρι αιώνων διαθέτει όμορφες τοιχογραφίες που απεικονίζουν επεισόδια από την ελληνική ιστορία. 

Επίσης, στην Κόνιτσα και στο Πωγώνι η Ιερά Μονή Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου, Ιερά Μονή Παναγίας Στομίου, και οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου στην Πυρσογιάννη, του Αγίου Νικολάου Κόνιτσας, του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Κόνιτσα. Στην περιοχή θα βρείτε και αγιογραφίες σε βράχους, όπως ο Παντοκράτορας στην Πουρνιά της Κόνιτσας.

02

Πρέβεζα

Ένα ταξίδι στους ιερούς τόπους της Πρέβεζας εμποτίζεται με το πνεύμα της αρχαιότητας. Με επιρροές αιώνων, η πόλη προσφέρει ένα τέλειο συνδυασμό πνευματικότητας και ιστορίας. Στο επίκεντρο βρίσκεται η Αρχαία Νικόπολη, με τα ερείπια τεσσάρων βασιλικών, συμπεριλαμβανομένης της γνωστής Βασιλικής Β’ της Αλκίσωνος.

Επιπλέον, η περιοχή κοσμείται με πολυάριθμα μοναστήρια, καθένα από τα οποία προσθέτει στην πλούσια θρησκευτική κληρονομιάς που σας περιμένει να την ανακαλύψετε. Μερικά από αυτά τα μοναστήρια είναι η Αγία Πελαγία, η Αγία Τριάδα Φανερωμένης Παπαδατών Πρέβεζας, ο Προφήτης Ηλίας στα Ηλιοβούνια και η Ιερά Μονή Κοζύλης

Στο κέντρο της Πρέβεζας αξίζει μια επίσκεψη ο Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους ένας από τους παλαιότερους ναούς της πόλης, κτισμένος στις αρχές της δεύτερης Βενετοκρατίας της πόλης το 1731.

Τέλος, η Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου στο Ζάλογγο είναι σίγουρο πως θα τραβήξει την προσοχή σας καθώς βρίσκεται κάτω από τον περίφημο βράχο του Ζαλόγγου.

03

Άρτα

Όπως και τα Ιωάννινα, η Άρτα είναι γνωστή για τα περίφημα μοναστήρια της, πολλά από τα οποία είναι ακόμα ανέπαφα και αξίζει να τα δείτε.

Μια βόλτα στο κέντρο της Άρτας θα σας οδηγήσει στον Άγιο Βασίλειο, από τις παλαιότερες εκκλησίες της περιοχής διακοσμημένη με κεραμίδια. Συνδυάστε με ένα ταξίδι στο Κάστρο της Άρτας, που χρησίμευε ως η πρώην πρωτεύουσα της πόλης και του Δεσποτάτου συνολικά. 

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Παρηγορήτισσας, είναι πραγματικά επιβλητικός πάνω στην δυτική πλαγιά του λόφου Περάνθης και δίνει μια γεύση από το μεγαλείο της Βυζαντινής Άρτας.
Μερικά από τα πιο σημαντικά μοναστήρια στην Ελλάδα μπορείτε να τα δείτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στη γύρω περιοχή της Άρτας. Ένα τέτοιο μοναστήρι είναι η Παναγία της Βλαχέρνας στο χωριό Βλαχέρνα πολύ κοντά στην Άρτα, που ιδρύθηκε στις αρχές του 13ου αιώνα και αποτελεί απόδειξη της βαθιάς θρησκευτικής αφοσίωσης των Ελλήνων τεχνιτών. Μία από τις παλαιότερες εκκλησίες, η Παναγία της Κορωνησίας, χτίστηκε τον δέκατο αιώνα και βρίσκεται στην καρδιά του Αμβρακικού σε μια μοναδική τοποθεσία όπου φτάνει κανείς διασχίζοντας στην κυριολεξία μια λωρίδα γης.

Επίσης αξιοσημείωτη είναι η επίσκεψη σε εκκλησίες και μονές όπως, η Μονή Κάτω Παναγίας χτισμένη και αυτή στο λόφο Περάνθη, η Ιερά Μονή Σέλτσου στην περιοχή του χωριού Πηγές Άρτας όπου έγινε και η περίφημη Μάχη του Σέλτσου το 1804, η Βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας στην Άρτα πολιούχος ναός και της πόλης όπου η μνήμη της τιμάται στις 11 Μαρτίου, η Κόκκινη Εκκλησία στο Βουλγαρέλι που ανεγέρθη το 1280 κ.α.

04

Θεσπρωτία

Στη Θεσπρωτία, η Μονή Γηρομερίου που ιδρύθηκε στις αρχές του 14ου αιώνα, σε εποχή ακμής του Δεσποτάτου είναι πραγματικά μια τοποθεσία όπου η γαλήνη κυριαρχεί, η εκκλησία του Αγίου Μηνά στο Κόκκινο Λιθάρι με την εξαιρετική της θέα, η Μονή Παναγίας στην Παραμυθιά που χτίστηκε τον 14ο αιώνα, η Μονή Ραγίου που βρίσκεται σε λόφο στα αριστερά του δρόμου Ηγουμενίτσας-Σαγιάδας, η σκήτη του Αγίου Αρσενίου Βέλιανης στην άκρη της απόκρυμνης χαράδρας του όρους Γκορίλα της Παραμυθιάς, οι βυζαντινοί ναοί της Οσδίνας πάνω από το χωριό Πέντε Εκκλησιές, καθώς και ο νεότερος προσκυνηματικός ναός του Αγίου Δονάτου Παραμυθιάς κ.α.