Λίμνες

Αστραφτερές λίμνες αντικατοπτρίζουν την οροσειρά της Πίνδου, με αποτέλεσμα ένα απαράμιλλο σκηνικό γαλήνης και ομορφιάς. Οι λίμνες της Ηπείρου, που περιβάλλονται από καταπράσινα δάση και ποτάμια, δελεάζουν κάθε επισκέπτη που αναζητά ένα διάλειμμα από την έντονη καθημερινότητα.

Κάθε λίμνη της Ηπείρου έχει μια ιστορία να διηγηθεί και κάτι ξεχωριστό να δώσει στον κάθε επισκέπτη, από τη λίμνη Παμβώτιδα, στην οποία βρίσκεται η ιστορική πόλη των Ιωαννίνων, μέχρι τους κρυμμένους θησαυρούς της Δρακόλιμνης Τύμφης και της λίμνης Αώου. Οι λίμνες της Ηπείρου προσφέρουν ένα αξέχαστο ταξίδι σε μαγευτικά σκηνικά, ανεξάρτητα από την προτίμησή σας στις ορεινές λιμνές ή την ζωντάνια των πιο πολυσύχναστων.

01

Λίμνη Παμβώτιδα

Στη γραφική πόλη των Ιωαννίνων, η λίμνη Παμβώτιδα είναι ένα εκπληκτικό κομβικό σημείο για το περιβάλλον της βορειοδυτικής Ελλάδας. Αυτή η ήσυχη λίμνη, η οποία έχει μέγεθος σχεδόν 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα, προσφέρει μια ήρεμη απόδραση από το πολυσύχναστο κέντρο των Ιωαννίνων. Περιτριγυρισμένη από καταπράσινους λόφους και θέα από τα επιβλητικά τείχη του αρχαίου Κάστρου των Ιωαννίνων, εκπέμπει μια διαχρονική ομορφιά και ηρεμία.

Μια χαλαρή βαρκάδα επιτρέπει στους επισκέπτες να απολαύσουν πανοραμική θέα στο περιβάλλον γύρω και στα πιο αναγνωρίσιμα αξιοθέατα της πόλης. Η εξερεύνηση στο γραφικό Νησάκι, που φιλοξενεί την παλιά πόλη, τα βυζαντινά μοναστήρια και τις μικρές παραθαλάσσιες ταβέρνες, είναι μια άλλη επιλογή που προσφέρει μια βόλτα στη λίμνη. Οι λάτρεις της ιστορίας μπορούν να μάθουν περισσότερα για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των Ιωαννίνων εξερευνώντας τη σχέση τους με το ένδοξο παρελθόν της λίμνης, ενώ οι λάτρεις της φύσης μπορούν να κάνουν μια βόλτα στη γραφική ακτογραμμή της λίμνης και να γνωρίσουν μια ποικιλία από είδη πουλιών.

Η λίμνη Παμβώτιδα προσφέρει μια αξιοσημείωτη εμπειρία για τους τουρίστες που θέλουν να βυθιστούν πλήρως στα φυσικά και πολιτιστικά θαύματα της Ηπείρου, είτε επιλέγουν να κάνουν μια χαλαρή βόλτα στον παραλιακό πεζόδρομο, είτε να απολαύσουν την τοπική κουζίνα και καφέ δίπλα στη λίμνη, είτε απλώς να καθίσουν και να απολαύσουν την ομορφιά του ηλιοβασιλέματος που αντανακλάται στα ήρεμα νερά.

02

Λίμνη Πηγών Αώου

Η λίμνη των Πηγών του Αώου, κρυμμένη στο μοναδικό τοπίο της Ηπείρου, μαγεύει τους επισκέπτες με την παρθένα ομορφιά και την ήρεμη ατμόσφαιρα. Κοντά στο Μέτσοβο, αυτή η φυσική ομορφιά είναι μια από τις μεγαλύτερες λίμνες της περιοχής, με έκταση περίπου 11 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η λίμνη των Πηγών του Αώου, περιτριγυρισμένη από καταπράσινα δάση και μαγευτικές βουνοκορφές, αιχμαλωτίζει όλους όσους την επισκέπτονται. Οι πεζοπορίες γύρω από τα γραφικά μονοπάτια της λίμνης, που προσφέρουν εκπληκτική θέα στη γύρω περιοχή, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τους επισκέπτες να αποκτήσουν μια αίσθηση του γαλήνιου περιβάλλοντος. Κατά τους θερμότερους μήνες, το καγιάκ είναι η τέλεια επιλογή για να απολαύσουν οι ταξιδιώτες στα παρθένα νερά της λίμνης.

Η πλούσια άγρια ζωή και τα ποικίλα φυτά που κοσμούν τις όχθες της λίμνης θα ενθουσιάσουν τους λάτρεις της φύσης για παρατήρηση πουλιών και φανταστικές φωτογραφίες.

Η λίμνη βρίσκεται ανάμεσα στους Εθνικούς Δρυμούς Βίκου-Αώου και Πίνδου. Η μαύρη πεύκη, η οξιά και τα σπάνια είδη ορχιδέας είναι μεταξύ των πολλών διαφορετικών φυτών που υπάρχουν στην περιοχή. Πολλά είδη θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των αρκούδων και των λύκων, βρίσκουν καταφύγιο εκεί. Στα νερά των πηγών κατοικούν η πέστροφα και ο αλπικός τρίτωνας. Το οικοσύστημα της λίμνης έχει κριθεί πολύ σημαντικό και αποτελεί πλέον Περιοχή Ειδικής Προστασίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων τόπων που είναι γνωστό ως Natura 2000.

03

Λίμνη Ζηρού

Δύο χιλιόμετρα δυτικά της παλαιάς εθνικής οδού Άρτας-Ιωαννίνων βρίσκεται η λίμνη Ζηρού. Η λίμνη ήταν πιθανώς μια σπηλιά μέχρι που κατέρρευσε η οροφή της πριν από περίπου 10.000 χρόνια, σύμφωνα με τους γεωλόγους. Το μέγιστο βάθος της είναι περίπου 70 μέτρα. Ξεχωρίζει για την εξαιρετική φυσική ομορφιά της και είναι υγρότοπος και περιοχή Natura 2000. Οι πελαργοί φτάνουν την άνοιξη ειδικά για να στρώσουν τις φωλιές τους και όλο το χρόνο βρίσκεται εκεί μια ποικιλία από είδη πουλιών, όπως γύπες, γεράκια, καθώς και πάπιες. Αυτό το μέρος φιλοξενεί επίσης μια ποικιλία από αμφίβια, όπως βατράχους, χελώνες, πράσινες σαύρες και νερόφιδα. Γύρω από τα γαλήνια και διάφανα νερά με τους εκπληκτικά μπλε τόνους τους είναι ένα καταπληκτικό δάσος.

04

Λίμνη Πηγών Λούρου

Η λίμνη Λούρου είναι μια εντυπωσιακή τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε με την κατασκευή ενός φράγματος κατά μήκος του ποταμού Λούρου. Παρά το γεγονός ότι δημιουργήθηκε τεχνητά, η λίμνη Λούρου δένει τέλεια με το φυσικό της περιβάλλον, προσφέροντας στους επισκέπτες μια γαλήνια ατμόσφαιρα μέσα σε μια αφθονία βλάστησης. Η λίμνη, η οποία εκτείνεται σε ένα πανέμορφο σκηνικό, προσφέρει στους λάτρεις της υπαίθρου και στους λάτρεις της φύσης ένα ήρεμο καταφύγιο. Μια χαλαρή βόλτα κατά μήκος της γραφικής ακτογραμμής επιτρέπει στους επισκέπτες να απολαύσουν τους χαλαρωτικούς ήχους του νερού και το εναρμονισμένο κελάηδισμα των πουλιών. Βρίσκεται μόνο 30χλμ από τα Ιωάννινα κοντά στο χωριό Βουλιάστα.

05

Δρακόλιμνες Τύμφης & Σμόλικα

Η λέξη «Δρακόλιμνη» περιγράφει αλπικές λίμνες που βρίσκονται κατά κύριο λόγο στα βουνά της Ηπείρου. Η Δρακόλιμνη της Τύμφης και του Σμόλικα είναι οι μερικές από τις πιο γνωστές Δρακόλιμνες. Σε υψόμετρο 2.050 μέτρων, η Δρακόλιμνη της Τύμφης βρίσκεται σε ένα αλπικό λιβάδι στο όρος Τύμφη. Έχει σχήμα οβάλ με μέγεθος περίπου 8 στρέμματα. Είναι μια δημοφιλής τοποθεσία πεζοπορίας και είναι γνωστή για τους αλπικούς τρίτωνες που ζουν εκεί. Από το οργανωμένο καταφύγιο της Αστράκας χρειάζεται μία ώρα για να φτάσετε στη λίμνη με τα πόδια και από το Μικρό Πάπιγκο τέσσερις ώρες. Μπορείτε να φτάσετε εκεί μόνο με τα πόδια.

Στα δυτικά της κορυφής του Σμόλικα (2.637 μέτρα), του δεύτερου ψηλότερου βουνού της Ελλάδας, βρίσκεται η Δρακόλιμνη του Σμόλικα, στα 2.150 μέτρα. Ο Σμόλικας απλώνεται αρκετά χιλιόμετρα βόρεια της Τύμφης, με το φαράγγι του Αώου να τον περικλείει. Επιπρόσθετα, αλπικοί τρίτωνες υπάρχουν και στη Δρακόλιμνη του Σμόλικα.

06

Λίμνη Πουρναρίου

Στην περιοχή της Άρτας με κατεύθυνση προς Μελάτες, η λίμνη Πουρνάρι είναι μια τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε μετά την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Άραχθο. Η λίμνη φιλοξενεί μια ποικιλία ειδών ψαριών, όπως χέλια, κυπρίνους, τσιπούρα και άγρια πέστροφα. Φιλοξενεί επίσης είδη όπως οι αγριόπαπιες και οι αλκυόνες, γεγονός που το καθιστά καταφύγιο πουλιών. Μπορείτε να κάνετε κανό καγιάκ, πεζοπορία και ψάρεμα στα ήρεμα νερά της λίμνης.

07

Λίμνη Ζαραβίνα

Στα 458 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, η λίμνη Ζαραβίνα είναι μια φυσική λίμνη στην περιοχή του Πωγωνίου σε απόσταση 45 χλμ από τα Ιωάννινα. Έχει μέγιστο βάθος περίπου 31 μέτρων και είναι ορόσημο για την περιοχή λόγω της οικολογικής σημασίας και της φυσικής ομορφιάς της. Από τον Αύγουστο του 1983, η περιοχή έχει αναγνωριστεί ως τοπίο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και αργότερα εντάχθηκε στο NATURA 2000, το ευρωπαϊκό δίκτυο για την προστασία του περιβάλλοντος. Πολυάριθμες βελανιδιές καλύπτουν πυκνά τις κοντινές πλαγιές, δημιουργώντας ένα πλούσιο περιβάλλον γύρω από τη λίμνη Ζαραβίνα. Καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, εκατοντάδες είδη σχεδόν εξαφανισμένων πουλιών βρίσκουν ένα ήσυχο καταφύγιο.