Δραστηριότητες Εδάφους

Η Ήπειρος, ένα παρθένο και μαγικό μέρος της βόρειας Ελλάδας όπου το μαγευτικό τοπίο προσφέρει ένα ιδανικό σκηνικό για εμπειρίες στην ξηρά. Από τις καταπράσινες κοιλάδες και τα αρχαία δάση μέχρι τις μαγευτικές κορυφές της οροσειράς της Πίνδου, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για εξερεύνηση και δραστηριότητες.

Κάθε λάτρης της περιπέτειας, είτε πρόκειται για έναν παθιασμένο πεζοπόρο που αναζητά εκπληκτικές διαδρομές, είτε για έναν λάτρη της φύσης που ελπίζει να ανακαλύψει μυστικούς θησαυρούς, όλοι θα βρουν ένα κοινό σημείο αναφοράς, την Ήπειρο.

01

Πεζοπορία στο Φαράγγι του Βίκου

Ξεκινήστε μια εκπληκτική περιπέτεια μέσα από το υπέροχο φαράγγι του Βίκου. Αυτό το μοναδικό ταξίδι εγγυάται μια συναρπαστική συνάντηση με το μοναδικό τοπίο της Ηπείρου και την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά.

Το εκπληκτικό φαράγγι, που εκτείνεται σε 11 χιλιόμετρα ανάμεσα στα γραφικά χωριά Μονοδένδρι, Βραδέτο, Βίκος και Πάπιγκο, είναι ένα πραγμτικό αξιοθέατο. Δροσιστικά αεράκια και γαλήνιες στιγμές προσφέρει κατά μήκος της διαδρομής ο ποταμός Βοϊδομάτης, σημαντικός παραπόταμος του Αώου.

Αν και δημοφιλές στους πεζοπόρους, το να περάσεις μέσα από το φαράγγι χρειάζεται προσεκτική προετοιμασία, επειδή ο μεγάλος περίπατος – που δεν είναι πολύ δύσκολος τεχνικά – μπορεί να μην είναι κατάλληλος για μικρά παιδιά. Η παραδοσιακή διαδρομή, που ξεκινά από το Μονοδένδρι και καταλήγει στο χωριό Βίκος, διαθέτει ποικίλο ανάγλυφο με επίπεδα τμήματα, αναβάσεις και καταβάσεις. Ένα ταξίδι στο φαράγγι του Βίκου μπορεί να σας αλλάξει βαθιά και να σας μυήσει στη μεγαλοπρέπεια της φύσης.

02

Ιππασία

Ταξιδέψτε με καλά εκπαιδευμένα άλογα μέσα από πυκνά δάση, καταπράσινες κοιλάδες και ποτάμια για να αναπτύξετε έναν ισχυρό δεσμό με το εκπληκτικό τοπίο της Ηπείρου.

Είτε πρόκειται για μια εξερεύνηση του μαγευτικού δάσους κοντά στον ποταμό Βοϊδομάτη είτε για μια γραφική βόλτα κατά μήκος του ποταμού Αχέροντα, σίγουρα θα οδηγηθείται σε υπέροχα μονοπάτια. Μια δημοφιλής καλοκαιρινή δραστηριότητα είναι η ιππασία στον ποταμό Αχέροντα στα δροσερά νερά του.
Η ιππασία στην Ήπειρο προσφέρει έναν συναρπαστικό συνδυασμό περιπέτειας, χαλάρωσης και σύνδεσης με τη φύση, είτε είστε έμπειρος αναβάτης είτε αρχάριος λάτρης. Θα σας αφήσει σίγουρα με πολύτιμες αναμνήσεις για μια ζωή.

03

Πεζοπορία στα Τζουμέρκα

Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να περάσουν συναρπαστικά εξερευνώντας την περιοχή των Τζουμέρκων στην Ήπειρο. Τα Τζουμέρκα προσφέρουν ένα ιδανικό περιβάλλον με το απέραντο τοπίο, τα καταπράσινα δάση και την απέραντη θέα. Υπάρχουν πολλά μονοπάτια που μπορούν να ακολουθήσουν οι πεζοπόροι που περνούν μέσα από πανέμορφα χωριά, στενά φαράγγια και δίπλα σε καθαρά ποτάμια.

 

Μερικά διάσημα μονοπάτια είναι τα παρακάτω:

– Πράμαντα – Στρογγούλα -Άγναντα

– Ματσούκι – Μονή Βύλιζας – Καλαρρύτες

– Καλαρρύτες – Φαράγγι Ποταμού Χρούσια – Συρράκο

– Θεοδώριανα – Καταρράκτες Σούδας

04

Πεζοπορία από το Μικρό Πάπιγκο στη Δρακόλιμνη Τύμφης

Η πεζοπορία από το Μικρό Πάπιγκο στη Δρακόλιμνη είναι μια συναρπαστική περιπέτεια. Οι πεζοπόροι ξεκινούν το ταξίδι τους στο μαγευτικό Μικρό Πάπιγκο. Οι φωτογράφοι και οι λάτρεις της υπαίθρου θα έχουν πολλές ευκαιρίες να απαθανατίσουν το μεγαλείο της περιοχής καθώς το μονοπάτι υψώνεται και προσφέρει εκπληκτική θέα στις κοντινές κορυφές και κοιλάδες. Οι πεζοπόροι ταξιδεύουν μέσα από παρθένα δάση που είναι γεμάτα με μία πληθώρα χλωρίδας και πανίδας. Φτάνοντας στη Δρακόλιμνη της Τύμφης στα 2.050μ, μια συναρπαστική αλπική λίμνη κρυμμένη ανάμεσα στις κορυφές, είναι το κορυφαίο σημείο του οδοιπορικού. Οι πεζοπόροι εκεί θα βρουν ένα ήσυχο μέρος για να χαλαρώσουν, να δουν τους αλπικούς τρίτωνες της λίμνης και να φωτογραφίσουν το τοπίο γύρω και τη λίμνη η οποία περιβάλλεται από απόκρημνους βράχους, πριν κάνουν το ταξίδι της επιστροφής. 

05

Εκδρομή/Ξενάγηση με Τζιπ

Οι περιηγήσεις με τζιπ στη Βάλια Κάλντα και στην περιοχή της Πίνδου είναι σίγουρα ένας διασκεδαστικός αλλά και συναρπαστικός τρόπος για να εξερευνήσετε τα ποικίλα τοπία και να ανακαλύψετε τα διαμάντια της Ηπείρου. Αυτές οι off-road εκδρομές, οι οποίες γίνονται από έμπειρους ειδικούς, θα σας βγάλουν από την κλασσική διαδρομή για να ανακαλύψετε απομονωμένα μέρη, πεντακάθαρες κοιλάδες και παρθένα τοπία άγριας φύσης. Κατά μήκος της διαδρομής, ενδέχεται να υπάρχουν στάσεις σε γραφικά τοπία, φυσικές πηγές και παραδοσιακά χωριά ώστε να απολάυσετε λίγο παραπάνω από τη φυσική ομορφιά, τον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής.

06

Mountain Biking

Για όσους απολαμβάνουν την ορεινή ποδηλασία, η Ήπειρος έχει ένα συναρπαστικό τοπίο με διαδρομές κατάλληλες για ποδηλάτες κάθε επιπέδου. Υπάρχουν πολλές επιλογές στα ποικίλα τοπία που περιβάλλουν τα Ιωάννινα και το ατίθασο τοπίο της Πίνδου. Οι ποδηλάτες μπορούν να απολαύσουν εκπληκτική θέα στα γύρω βουνά, τις κοιλάδες και τα ποτάμια καθώς κάνουν βόλτα σε ιστορικούς δρόμους, δασικά μονοπάτια και επίπονες κατηφορικές διαδρομές. Τα Τζουμέρκα, αλλά και χωριά όπως τα Σύβοτα (Βράχωνας), η Πλαταριά, η Πέρδικα Θεσπρωτίας, τα χωριά του Ζαγορίου και τα μονοπάτια που περιβάλλουν το Μέτσοβο είναι δημοφιλείς τοποθεσίες για τους λάτρεις των mountain bikes.