Γεφύρια

Επισκεφθείτε τα γραφικά πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου, όπου ο πολιτισμός, η ιστορία και η ομορφιά ενώνονται. Ανάμεσα στις καταπράσινες κοιλάδες και τα επιβλητικά βουνά αυτής της μαγευτικής περιοχής, η Ήπειρος διαθέτει μια άφθονη κληρονομιά από πέτρινα γεφύρια, που το καθένα αφηγείται μια δική του ιστορία τέχνης και εθίμων. Αρχιτεκτονικά θαύματα, από ιστορικά πέτρινα γεφύρια έως γοητευτικές παραδοσιακές διαβάσεις που εκτείνονται σε αστραφτερά ποτάμια και ρυάκια, δεν είναι μόνο χρήσιμα αλλά και διάσημα ορόσημα και πολιτιστικά σύμβολα.

Ελάτε σε ένα ταξίδι για να ανακαλύψετε την ιστορική σημασία και την ομορφιά των γεφυριών της Ηπείρου, όπου κάθε λιθόστρωτο, καμάρα και επιφάνεια καλυμμένη με βρύα σας καλεί να ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο και να βυθιστείτε πλήρως στο συναρπαστικό παρελθόν της περιοχής. Τα γεφύρια της Ηπείρου εγγυώνται μια αξέχαστη εμπειρία που θα αρπάξει τη φαντασία σας και θα σας αφήσει να χαζέψετε αυτή τη μαγική γωνιά της Ελλάδας, ανεξάρτητα από το αν είστε λάτρης της ιστορίας, λάτρης της φύσης ή αναζητάτε αρχιτεκτονικά θαύματα.

01

Πέτρινο Γεφύρι Πλάκας

Το μεγαλύτερο πέτρινο γεφύρι της Ηπείρου και τρίτο μεγαλύτερο της Ευρώπης με άνοιγμα κάμαρας 40 μέτρα, ύψος 21 μέτρα, το Γεφύρι της Πλάκας κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα και έχει πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο. Για χρόνια, ο ποταμός Άραχθος αποτελούσε μεγάλο εμπόδιο στους κατοίκους των Τζουμέρκων και των ζώων τους που ταξιδεύουν από και προς τα πεδινά της Άρτας και της Πρέβεζας. Αν και υπάρχει τώρα μια μεγαλύτερη γέφυρα κοντά στο σημείο που διασχίζει ο σύγχρονος δρόμος, το Γεφύρι της Πλάκας θεωρείται ωστόσο κληρονομιά του παρελθόντος λόγω της διαχρονικής ομορφιάς και της στιβαρής κατασκευής του.

02

Γεφύρι Πλακίδα ή Καλογερικό

Το Γεφύρι του Πλακίδα, γνωστό και ως Καλογερικό, είναι ένα από τα πιο αξιόλογα γεφύρια του Ζαγορίου. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Κήποι στο Ζαγόρι και πρόκειται για τρίτοξο γεφύρι με συνολικό μήκος 56 μέτρα. Αρχικά χτίστηκε ως ξύλινο γεφύρι, αλλά το 1814 ένας μοναχός από τη Μονή Βίτσας με το όνομα Σεραφείμ το μετέτρεψε σε πέτρινο γεφύρι. Η γέφυρα απέκτησε και το επίθετο «Καλογερικό», που δηλώνει τη σχέση του μοναχού με αυτήν. Το «Γεφύρι του Πλακίδα», όπως είναι συχνά γνωστό, αποτίει φόρο τιμής στον Αλέξη Πλακίδα και τον αδελφό του, που το αναστήλωσαν το 1865.

03

Γεφύρι του Κόκκορου ή Νούτσου

Το γεφύρι του Κόκκορου, βρίσκεται στο κέντρο του Ζαγορίου, κοντά στο Κουκούλι, και απέχει 39 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα. Είναι ένα από τα 47 πέτρινα γεφύρια της περιοχής. Η σημερινή γέφυρα κτίστηκε το 1750 με χορηγία του Νούτσου Καραμισίνη από το Βραδέτο. Πρόκειται για μονότοξο γεφύρι μήκους περίπου 36μ.

04

Γεφύρι της Άρτας

Το Γεφύρι της Άρτας, που βρίσκεται δυτικά της πόλης της Άρτας, είναι ένα ιστορικά σημαντικό πέτρινο γεφύρι που έχει υποστεί πολλαπλές ανακατασκευές όλα αυτά τα χρόνια. Η σημερινή γέφυρα χτίστηκε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τον 17ο αιώνα.

Το πέτρινο γεφύρι της Άρτας είναι το πιο ξακουστό στην Ελλάδα και αυτό βέβαια το οφείλει στον θρύλο για τη θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα. Οι ελληνικές παροιμίες που προέρχονται την ιστορία του συχνά παραπέμπουν σε παρατεταμένες καθυστερήσεις, αντανακλώντας όσα εκφράζονται στους στίχους: «Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν».

Γνωστό για τις πολλές καμάρες του, αυτό το γεφύρι εκτείνεται στον ποταμό Άραχθο και συγκαταλέγεται στα καλύτερα διατηρημένα αξιοθέατα της Άρτας. Ολόκληρος ο σχεδιασμός του είναι εξαιρετικός. Οι συνολικές του διαστάσεις είναι 4 μέτρα πλάτος και 130 μέτρα μήκος.

05

Γεφύρι Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη

Ο Τόλης Κοντοδήμος, πολίτης του χωριού Βραδέτο, δώρισε το πέτρινο γεφύρι του Κοντοδήμου, γνωστό και ως Γεφύρι Λαζαρίδη, που χτίστηκε το 1753. Το άλλο του όνομα, Γεφύρι Λαζαρίδη, αποτίει φόρο τιμής στον Κώστα Λαζαρίδη, δάσκαλο από το Κουκούλι και ιδιοκτήτη του γειτονικό μύλου που χρησιμοποιούν τα χωριά Κήποι, Κουκούλι, Καπέσοβο και Βραδέτο για να αλέθουν το σιτάρι.

Σε έναν καλά συντηρημένο πέτρινο δρόμο, αυτό το γεφύρι συνδέει τους Κήπους και το Κουκούλι. Η τοποθεσία προσελκύει πολύ κόσμο και οι πρόσφατα κατασκευασμένες διαδρομές αναρρίχησης στο κοντινό βράχο προσελκύουν πολλούς ορειβάτες.

06

Γεφύρι Κλειδωνιάς

Αυτό το πανέμορφο γεφύρι χτίστηκε το 1853. Κατά μήκος της διαδρομής προς την Κόνιτσα, ο ποταμός Βοϊδομάτης περνά για να δημιουργήσει ένα ονειρικό σκηνικό. 

Ορισμένοι επισκέπτες τολμούν να βουτήξουν στα νερά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να κολυμπήσουν εκεί. Βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό της Κλειδωνιάς και μπορεί κανείς να θαυμάσει τη γύρω φύση, να παρακολουθήσεις τις βάρκες του ράφτινγκ που περνούν από το σημείο αλλά και να ακολουθήσει σύντομες πεζοπορικές διαδρομές.

07

Γεφύρι Κόνιτσας

Η τεράστια καμάρα και η θέση του γεφυριού της Κόνιτσας το κάνουν μοναδικό. Ένα από τα μεγαλύτερα πέτρινα γεφύρια στην Ελλάδα, αυτή η μονότοξη κατασκευή έχει ύψος περίπου 20 μέτρα και μήκος 40 μέτρα και χτίστηκε το 1869 λίγο μετά το γεφύρι της Πλάκας.

Η γέφυρα τιμά τη  τεχνική κληρονομιά της εποχής και είναι πράγματι ένα υπέροχο έργο τέχνης και ομορφιάς με άψογη επένδυση. Στην κορυφή της καμάρας κάτω από τη γέφυρα υπάρχει μια καμπάνα κρεμασμένη. Με αυτό το τρόπο ειδοποιούσε τους επιβάτες για τον αυξανόμενο κίνδυνο σε περίπτωση ισχυρού ανέμου. Κάτω από το γεφύρι υπάρχει ένα μονοπάτι το οποίο οδηγεί στη Μονή Στομίου.