Μουσεία

Η Ήπειρος μπορεί να υπερηφανεύεται για έναν πλούτο από μουσεία για εκείνους που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για το παρελθόν αυτής της μοναδικής γης.

Τα μουσεία της Ηπείρου παρέχουν ένα παράθυρο στον πλούσιο και ποικίλο ιστό της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής, προβάλλοντας οτιδήποτε, από εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς χώρους έως ανεκτίμητα έργα λαϊκής τέχνης. Αυτά τα μουσεία προσφέρουν μια πλούσια εμπειρία σε κάθε επισκέπτη.

Ελάτε σε ένα ταξίδι στα μουσεία της Ηπείρου καθώς μαθαίνουμε για τους αρχαίους πολιτισμούς, τις χειροτεχνίες και το ανθεκτικό πνεύμα των ανθρώπων που ζουν εδώ για αμέτρητα χρόνια. Τα μουσεία της Ηπείρου σας προτρέπουν να ξεκινήσετε ένα ταξίδι εξερεύνησης και διαφώτισης, από τους πολυσύχναστους δρόμους των Ιωαννίνων μέχρι τους απομονωμένους ορεινούς οικισμούς του Ζαγορίου και την πλούσια ιστορία της Νικόπολης από τα αρχαία χρόνια.

01

Μουσείο Αργυροτεχνίας

Το Μουσείο Αργυροτεχνίας στεγάζεται στο Κάστρο των Ιωαννίνων, πιο συγκεκριμένα στο Ιτς Καλέ. Είναι ένα περιφερειακό μουσείο, που εστιάζει κυρίως στην ιστορία της αργυροχοΐας στην περιοχή της Ηπείρου, αλλά είναι επίσης ένα θεματικό μουσείο, που εξετάζει την τεχνολογία της αργυροχοΐας. Διαχρονικά, η έκθεση αναφέρεται πρωτίστως στη μεταβυζαντινή περίοδο, ξεκινώντας από τον 15ο αιώνα. Τα διαδραστικά ψηφιακά παιχνίδια αποτελούν μέρος της συλλογής και παράλληλα αναπτύσσονται εκπαιδευτικά προγράμματα. Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων φιλοξενεί προσωρινές εκθέσεις, διοργανώνει εκδηλώσεις και λειτουργεί ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

02

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Αυτό το μουσείο στεγάζεται στο Πάρκο Λιθαρίτσια του κέντρου της πόλης. Διαθέτει διεθνούς φήμης ευρήματα από διάφορες περιόδους και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Τα σημαντικότερα ευρήματα προέρχονται από τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και τον ποταμό Αχέροντα. Επίσης, αξιόλογα εκθέματα (αγγεία, νομισματικές συλλογές, θησαυροί κ.λπ.) προέρχονται και από άλλες περιοχές όπως η Βίτσα, η Λάκα του Σουλίου, το Πωγώνι κ.λπ.

03

Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων

Αυτό το μουσείο στεγάζεται στο Πάρκο Λιθαρίτσια του κέντρου της πόλης. Διαθέτει διεθνούς φήμης ευρήματα από διάφορες περιόδους και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Τα σημαντικότερα ευρήματα προέρχονται από τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και τον ποταμό Αχέροντα. Επίσης, αξιόλογα εκθέματα (αγγεία, νομισματικές συλλογές, θησαυροί κ.λπ.) προέρχονται και από άλλες περιοχές όπως η Βίτσα, η Λάκα του Σουλίου, το Πωγώνι κ.λπ.

04

Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη

Βρίσκεται στο χωριό Μπιζάνι και στεγάζεται σε ένα κτίριο κατασκευασμένο σύμφωνα με τα πρότυπα της παραδοσιακής τοπικής αρχιτεκτονικής. Τα θέματά του αντλούνται από τη Νέα Ελληνική ιστορία, με επίκεντρο την προεπαναστατική περίοδο και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα μοναδικά εκθέματα φυσικού μεγέθους εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες με την εκφραστικότητα τους.

05

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ

Από τον Αύγουστο του 1988, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Αβέρωφ βρίσκεται στο Μέτσοβο των Ιωαννίνων. Το μουσείο εκθέτει περίπου 700 έργα από τους πιο εξέχοντες Έλληνες καλλιτέχνες του 19ου και 20ου αιώνα.

06

Μουσείο Υδροκίνησης – Ανθοχώρι Μετσόβου

Βρίσκεται στις εκτάσεις ενός αναπαλαιωμένου παραδοσιακού νερόμυλου στο χωριό Ανθοχώρι του Μετσόβου. Στο χώρο του βρίσκονται το ανακαινισμένο υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, παλαιοί ανακατασκευασμένοι νερόμυλοι, νεροτριβές και μαντάνια..

07

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

Βρίσκεται στις εκτάσεις ενός αναπαλαιωμένου παραδοσιακού νερόμυλου στο χωριό Ανθοχώρι του Μετσόβου. Στο χώρο του βρίσκονται το ανακαινισμένο υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, παλαιοί ανακατασκευασμένοι νερόμυλοι, νεροτριβές και μαντάνια..

08

Mουσείο Αλή Πασά και Eπαναστατικής Περιόδου

Χτισμένο τον 15ο αιώνα στο νησί των Ιωαννίνων, το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος -ο τόπος του θανάτου και του αποκεφαλισμού του Αλή Πασά από τα σουλτανικά στρατεύματα στις 5 Φεβρουαρίου 1822- στεγάζει τώρα το Μουσείο της Προεπαναστατικής Περιόδου, που ιδρύθηκε το 1958. Από το 2012, το Μουσείο του Αλή Πασά και της Επαναστατικής Περιόδου στεγάζεται σε αυτό το μοναστήρι.

09

Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου (Αρχοντικό Τοσίτσα)

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Μετσόβου λειτουργεί από το 1955. Το αναπαλαιωμένο αρχοντικό της οικογένειας Τοσίτσα, γνωστών υποστηρικτών του Μετσόβου, κατασκευάστηκε το 1661.

Εξερευνώντας το μουσείο, οι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν μια περασμένη εποχή και να αποκτήσουν πληροφορίες για τη διάταξη και τη λειτουργία ενός αρχοντικού στο Μέτσοβο. Τα ανεκτίμητα αντικείμενα και οι εκτεταμένες συλλογές του μουσείου εκτίθενται στον αρχικό τους χώρο—τα διαμερίσματα, οι αποθήκες και τα ευρύχωρα σαλόνια του αρχοντικού—σύμφωνα με την λογική του «ανοιχτού μουσείου».

10

Στρατιωτικό Μουσείο Καλπακίου

Χτισμένο το 1975, το Στρατιωτικό Μουσείο Καλπακίου φιλοξενεί αντικείμενα από τη Μάχη του Καλπακίου, που έγινε στις 28 Οκτωβρίου 1940, κατά την ιταλική εισβολή στην Ελλάδα.

Μπορείτε να πάρετε την Εθνική οδό Ιωαννίνων – Κόνιτσας – Κοζάνης για να φτάσετε στο Στρατιωτικό Μουσείο Καλπακίου. Περίπου 30 χιλιόμετρα σας χωρίζουν από την πόλη των Ιωαννίνων.

11

Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης

Το κτίριο του Νέου Μουσείου Νικόπολης ολοκληρώθηκε το 2006. Το μουσείο είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στην πόλη, η οποία ιδρύθηκε για να τιμήσει τη νίκη του Οκταβιανού Αυγούστου στον ναυτικό πόλεμο του Ακτίου το 31 π.Χ. Η Νικόπολη ιδρύθηκε ως αποτέλεσμα της νίκης του Οκταβιανού στο Άκτιο, η οποία είχε επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και στην πορεία της ιστορίας.

Το Μουσείο αναδεικνύει τον κεντρικό ρόλο της Νικόπολης μεταξύ των δύο πρωτευουσών της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης, καθώς και τη σημασία της στο πλαίσιο της Ρωμαϊκής και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

12

Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων

Στα Ιωάννινα στεγάζεται το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο.

Από το 1933 φυλάσσεται στο Τζαμί Ασλάν Πασά, που ονομάζεται και Τζαμί Αλή Πασά, στο Κάστρο των Ιωαννίνων. Το Τζαμί κατασκευάστηκε το 1618 και ανακαινίστηκε στη σημερινή του κατάσταση το 1993.

Κεραμικά, έργα τέχνης και άλλα παραδοσιακά διακοσμητικά στοιχεία εκτίθενται μόνιμα, μαζί με κοσμήματα, υφάσματα, πιστόλια, ξυλόγλυπτα έπιπλα και μερικά προσωπικά αντικείμενα που κάποτε ανήκαν σε διάσημες ιστορικές προσωπικότητες.

Περιλαμβάνονται επίσης πρώιμες εικόνες και πίνακες που συνδέονται με την ελευθερία των Ιωαννίνων. Επιπλέον, το μουσείο διαθέτει συλλογές τέχνης και ιστορικές θεματικές εκθέσεις.

13

Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας πρωτολειτούργησε στην εκκλησία της Παρηγορήτισσας από τον 13ο αιώνα και τελικά ιδρύθηκε το 1973 ως η Αρχαιολογική συλλογή Άρτας. Η συλλογή αυτή τη στιγμή στεγάζεται σε ένα ολοκαίνουργιο, ειδικά σχεδιασμένο μουσείο που άνοιξε το 2009. Η αρχαία γέφυρα και η όχθη του ποταμού είναι οι τοποθεσίες του νέου κτιρίου του μουσείου. Η ίδρυση, η ανάπτυξη και η κατάρρευση της Αμβρακίας, της αποικίας που βρίσκεται θαμμένη κάτω από τη σημερινή πόλη της Άρτας, είναι το θέμα της έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας. Η δημόσια και ιδιωτική ζωή των κατοίκων της πόλης, τα νεκροταφεία της και η καταστροφή της από τους Ρωμαίους χρησιμοποιούνται στην έκθεση για να απεικονίσουν την ιστορία της παλιάς πόλης.